Her er gammeldags mad et hit

Tag på en smagsrejse i det traditionelle danske køkken, hvor middagsretterne bugner af kød, kartofler og sovs i skønne klassiske variationer. Det er solid mormor-mad, der mætter og får smagsløgene til at danse.

I Horsens går en dansk hakkebøf, stegt flæsk, tarteletter, smørrebrød og wienerbrød aldrig af mode.

Er du mere til gastronomiske oplevelser eller retter fra verdens andre madkulturer?

Bare rolig. Her er noget for enhver smag.

Stegt flæsk

Den nok mest kendte danske ret er stegt flæsk med kogte kartofler og persillesovs – ofte serveret med rødbeder og syltede agurker eller asier. Korning Kro har stegt flæsk på menuen hver onsdag.

Hotel Pejsegården har også dansk mad på menukortet. Det samme har restauranten Dollys på havnen i Horsens, hvor du kan spise flæsk 6 af ugens dage. Her finder du i øvrigt klassikere som pariserbøf, bøfsandwich med bløde løg og rødbeder samt citronfromage.

Er I over 10 personer, kan Industrimuseets Café Gaslight på bestilling servere årtimad fra 1950’erne, 60’erne, 70’erne eller 80’erne.

Genopliv barndomsminder på Alrø

Banker hjertet for dansk mad i smukke omgivelser, kan vi varmt anbefale en tur til den hyggelige ø Alrø, hvor du finder flere gode spisesteder med klassiske danske retter på menuen.

Nyd udsigten over fjorden, og genopliv glade barndomsminder, mens du sætter tænderne i et stjerneskud eller en pariserbøf på Møllegården – en gård, der i øvrigt er at finde i forfatter Morten Korchs værker. Eller glæd dig til æggekage med flæsk, stegt rødspættefilet, mørbradgryde eller lagkage hos Alrø Traktørsted, hvor indretningen giver dig følelsen af at være rejst tilbage i tiden.

Et andet sted på øen er Café Alrø berømt for deres tarteletter. Kan du nøjes med én?

Danske råvarer

Friske danske råvarer af prima kvalitet er i stadig højere kurs. En lang række spisesteder i Horsens laver derfor mad af ægte danske råvarer – og i flere tilfælde fra lokalområdet – for at gøre smagsoplevelsen helt særlig.

Det vil du bl.a. opleve på Kokken ud af huset, restauranten i Stensballegaard Golfklub. Men også Hotel Opus har fokus på at bruge grøntsager med danske rødder i tilberedningen af maden.

Smørrebrød

Danmark er kendt over hele verden for smørrebrødet.

Hos Det Lille Røgeri kan man få både stjerneskud og smørrebrød foruden en populær og helt igennem velsmagende fiskebuffet.

Smørrebrød er en åben sandwich, hvor bunden er en skive rugbrød smurt med smør eller fedt, der efterfølgende er pyntet med et godt lag pålæg – fx rullepølse, italiensk salat og løg; leverpostej, bacon, sky og løg eller en paneret fiskefilet, rejer, asparges og remoulade.

Danskerne har spist smørrebrød siden omkring 1880, hvor industrialiseringen betød, at mange arbejdere var væk hjemmefra hele dagen og derfor blev nødt til at tage madpakker med.

Danmarks nationalret

I 2014 udnævnte Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri stegt flæsk som Danmarks nationalret. Smørrebrød og hakkebøf kom henholdsvis på en anden- og tredjeplads.

Wienerbrød

Vidste du, at wienerbrød, som mange steder i udlandet går under den engelske betegnelse ’Danish’, stammer tilbage fra 1850?

Her betød en strejke blandt danske bagere, at bagerierne måtte hyre bl.a. østrigske bagere, der tog hidtil ukendte bagertraditioner og teknikker med til Danmark.

Deres bagværk blev tilpasset den danske smag og lagde dermed grundstenen til det wienerbrød, du i dag kan købe i landets bagerbutikker.