Klar til langtur i kano og kajak

Klar til langtur i kano og kajak

Klar til langtur i kano og kajak

Tekst og foto af Anders Krintel

Rundt omkring skyder forårstegnene op af jorden og inden vi ved af det, er sommeren på vej. Er du vild med at ro, har du måske allerede nu har planer om at bruge lidt af sommeren på en langtur. Nyde vandet, solens varme stråler og roen. Hvis du har, er det en god idé at tænke din oppakning grundigt igennem, så du er godt forberedt til turen. Som inspiration deler jeg her min gamle pakkeliste, der klæder dig godt på til sommerens langture i kano eller kajak.

Pakkeliste til langture

Det er værdifuldt at have sin egen minutiøse pakkeliste, som man gennem årene kan forfine. Jeg har haft min i så mange år, at der ikke stod mobiltelefon, men i stedet telekort, og kameraet var et analogt engangskamera, der tog nogle ultradårlige billeder.

De første langture i begyndelsen af 90’erne foregik med min kæreste i en Tirana (tur-toer). Derfor var det ekstremt nødvendigt at vores udstyr fyldte minimalt. Det er det stadig i den forstand, at hvis grundoppakningen fylder meget lidt, så er der bare mere plads i kajakken til mad og ekstra tørt tøj. Lad dig inspirere af listen, kopier det du kan bruge og glæd dig så bare til at komme af sted. De ting, der er angivet et nummer ud for, kan du læse mere om efter listen.

Tøj

Badetøj, to par underbukser, to par roshorts, stropbluse, kortærmet svedtrøje, to langærmede svedtrøjer, joggingdragt, termojakke, regnbukser, sokker, lange svedunderbukser, badesandaler, poser til vådt tøj, kasket og landsko. Alt dette kan evt. pakkes i en kompressionssæk.

Mad

Poser med pasta, mysli, rugbrød, supper, cacaopulver, spaghetti, tomatsovs-pulver, saftevand, dåser med makrel, leverpostej, torskerogn, rosiner, kiks, dadler, krydderblanding, kaffe og chokolade.

Båden 

Vest, overtræk, siddeunderlag, pumpe, kompas, stopur/GPS og en øse.

Køkken

Trangia – enpersoners (1) med sprit eller gasbrænder, tændstikker i tør dåse, madolie, salt, grydesvamp, opvaskemiddel, elastikker, fryseposer og affaldsposer.

Reparationsgrej

Splitter, fløjmøtrikker, gaffatape, kabelspænde, epoxylim, ekstra rorline og klemmer (fungerer som tørresnor) (2) og powerstrips.

Papir

Min lille fuglebog, bog til aftner og overliggerdage, campingpas, kort, evt. liste over kajakklubber på turen, penge, dankort, kuglepen og papir (dagbog).

Nat

Telt (3), liggeunderlag med stol (4), sovepose (5), minihovedpude eller hovedpudebetræk (til at proppe tøj ind i).

Toiletgrej

Toiletpapir, hårshampo, klorhexidin (sårrens), steril nål, pincet, vatpinde, plaster, vaskeskind (6), vaskemiddel i lille dåse, læbepomade med solfaktor, solcreme, tandbørste, tandpasta, lommespejl, myggestift (til efter stik), myggebalsam, Kodymagnyl eller Panodil.

Ting

Kamera (7), pandelampe (8), ekstra batterier, paksække, kortmåler, vanddunke, dolk, Leatherman (9), bestik, mugg, mobiltelefon, ekstra opladet batteri/powerbank, oplader, headset, nål og tråd.

Anbefalinger til udstyr

Trangia, tørresnor, telt og liggeunderlag til langtur i kano eller kajak
Trangia, tørresnor, telt og liggeunderlag til langturen i kano eller kajak.

1. Trangia

Mit stormkøkken er den lille enpersonersmodel. Den fylder minimalt og der er plads til salt, grydesvamp, opvaskemiddel inde i den når den er pakket. Jeg blev lidt træt af sprit på et tidspunkt, og lever nu med en lille trangiagasbrænder. Det er bare mange gange lettere, også selvom mange års trangiamadlavning har gjort mig til en sand spritbrænderspecialist.

2. Tørresnor

Snor er en god ting at have med, og min solide nylon-/kevlarsnor, gør det både ud for reserverorline og tørresnor. Den er hamrende stærkt og fylder næsten intet. Og mine minitøjklemmer vogter jeg over som en høg, for jeg aner ikke, hvor de kan fås henne længere.

3. Telt

Mit enmandstelt er fra Hilleberg. Modellen hedder Akto og det er i mine øjne et af de fedeste enpersonerstelte. Der er en lille apsis, og rigeligt plads i kabinen – også til overliggerdage. Teltene ligger i den dyre ende, men prisen afspejler kvaliteten. Akto findes stadig, men er gjort vanvittige 600g lettere i modellen Enan (1.1kg).

4. Liggeunderlag/stol

Therm-a-Rest-liggeunderlaget er kongen blandt de selvoppustelige underlag. Mit er et ultralight, der selv med stoleovertrækket (fra samme firma), fylder ekstremt lidt. Stoleovertrækket vil jeg meget nødigt undvære til at sidde på med en god bog og hvile ryggen efter en lang dag i kajakken. Kendere vil vide, at mit grej her er dybt forældet og at der er kommet masser af moderne varianter, f.eks. NeoAir-modellerne, til siden. Men det tyder på, at det er udstyr, der holder i mange år.


Sovepose, håndklæde og kamera til kano og kajakture
Sovepose, vaskeskind og kamera til langfart i kano eller kajak.

5. Sovepose

Min mikroskopiske sommersovepose (den sorte pose) fra tyske Yeti er let og lækker og er fyldt med de fineste andedun. Modellen på billedet ved siden af hedder Yeti-pound, da den kun når en vægt på 500g. Se i øvrigt hvor lidt grejet fylder i forhold til en liter mælk på billedet ovenfor.

5. Vaskeskind

Mit syntetiske vaskeskind (fra den lokale tankstation) er en lille genistreg. For år tilbage opdagede konkurrencesvømmerne, at de kunne slippe for at medbringe et utal af badehåndklæder til stævner, hvis de kunne lære at tørre sig i et vaskeskind. På langture medbringer jeg et styk, der gør det ud for både håndklæde og viskestykke. Alt afhængigt af hvor stort og let et håndklæde du ønsker, findes der nu et større udvalg af hurtigttørrende mikrofiberhåndklæder til f.eks. svømmere, rejse- og turbrug.

6. Kamera

Vil du være sikker på gode billeder og på at dit kamera overlever turen? Så vælg et kamera, der er vandtæt og evt. også stødtæt. Jeg bruger selv et WG-4 kamera fra Ricoh, der er vandtæt til 14 meter, så det kan tåle det meste af hvad jeg kan udsætte det for.

Pandelampe og schweizerkniv til langtur i kano eller kajak
Pandelampe og schweizerkniz til langfart i kano eller kajak.

7. Pandelampe

Med en pandelampe har du lyset der, hvor du skal bruge det, og hænderne er fri. Det er praktisk når du slår lejr for natten. Jeg sværger til de små driftsikre Tikka-pandelamper fra firmaet Petzl. De er behagelige og giver mulighed for at indstille lysstyrken.

8. Leatherman

En god schweizerkniv eller et multitool er uundværligt, når du er afsted. Faktisk nægter jeg at ro langtur uden at have et ordentligt multiværktøj med. Heldigvis blev knivloven ændret sidste år, så det igen lovligt at have en kniv med i naturen i forbindelse med sport og fritidsbeskæftigelser. Jeg bruger selv en Leatherman Wave multitool, der indeholder en lang række forskellige værktøjer, så jeg er godt rustet til kajakturen.

Om skribenten – Anders Krintel

Anders er en erfaren og dedikeret roer, der elsker at udforske naturen via vandvejene. Som redaktør på Magasinet Kano og Kajak formidler Anders viden og inspiration inden for alle aspekter af kano- og kajaksporten.