Kanoferie er magi for sjælen

Kanoferie er magi for sjælen

Kanoferie er magi for sjælen

Tekst og foto af Natalina Henriete Knudsen

Padlen i vandet. Sol på kinderne. Stilhed. Langsomt glider kanoen forbi køer, der græsser langs å-bredden, gamle egetræer og en fiskehejre, der letter. Der er fri udsigt til himlen hele tiden. Jo flere dage du er afsted, jo lettere bliver du indeni.

Kanoferie er for dig, der har lyst til at komme ud i naturen og ind i dig selv. På en kanoferie kan du opleve at blive næsten ”nulstillet”, fordi du trækker stikket fra hverdagens ræs og sanser din verden på en helt anden måde end i dine vante rammer.

Du vil få nye indsigter, som vil berige dit liv. Det lyder religiøst, men det er det slet ikke. Det er bare naturen – den healer dig. Bare det at være ude i frisk luft døgnet rundt healer også.

Du oplever Danmark fra en ny vinkel; kanovinklen, og selvom du måske ikke er mange kilometer fra din seng derhjemme, er det alligevel en helt anden verden. Man skal klare sig selv, sørge for et sted at sove (måske telt?), lave mad på bål eller Tringia, forholde sig til det, der sker lige nu.

Regn? Hvad gør I? Pludselig bliver det vigtigste at kunne holde sig tør, noget som i hverdagen måske slet ikke er et issue.

Samtidig med at man kan få følelsen af at bo i naturen og være ude døgnet rundt, er Danmark et ret trygt sted at tage på kanoferie. Der er masser af åer, hvor der ikke sker det store, og hvis I skulle kæntre, så er der aldrig langt til at få nødvendig hjælp.

Kanoferie er stort set er for alle, unge og gamle og man behøver slet ikke at have det sorte bælte i spejderlivet. Hele familien kan være med for eksempel har jeg haft min 99-årige morfar med på en tre timers kanotur ned af Uggerby Å og jeg har endda også mødt en 5 måneder gammel baby, der var på kanolangtur med sin mor og far.

Der findes nemlig ikke nogen ”rigtig” måde at tage på kanoferie på. Kun en måde, der er rigtig for dig og jer. Men det er en rigtig god ide at tale om, hvad I hver især kunne tænke jer, inden I tager afsted – uanset om I skal på kærestetur eller det er hele familien, der skal ud i det blå.

Kanoen bærer udstyret, så du behøver ikke at være i god form. Faktisk kan den ene padle, mens den anden drikker kaffe – eller I kan lade jeg glide med strømmen og nøjes med at styre.

Kanoferie er magi for sjælen - billeder fra kanoferie

 

Forberedelser til kanoturen

Her er et par gode spørgsmål, som I bør stille hinanden inden turen:

– Hvordan fordeler I opgaver?

– Vil I sove på så primitive pladser som muligt, eller er I mere til hotel, vandrehjem eller camping?

– Hvor meget vil I padle hver dag – en time eller otte timer?

– Vil I til en å eller er det ok med søer (hvor der kan være lidt mere barskt, vind og bølger, men også smukt?)

– Hvor meget vil i gå op i maden? Lækre bøffer på bål, vegansk eller bare nogle håndmadder?

– Vil I tage til et sted, hvor der er mange andre mennesker (skolernes sommerferie, weekender…) eller vil I afsted hvor der er lidt mere fred?

– Hvad ønsker I hver især at opleve for eksempel hygge, fællesskab, fred, nulstilling, at mærke naturen, at have det sjovt sammen, tid med familien, oplevelser, eventyr…?

Når I har fundet rammerne for jeres tur, er det tid til at finde kanoudlejere. Nogle tilbyder mere end udlejning af kanoer for eksempel kan de hente jer og kanoen et andet sted end startstedet, nogle har hoteller på ruten, andre udlejer telte, osv. Det er bare om at kaste sig ud i det!

Rigtig god kanotur!

Mange kano-hilsner Natalina

Om skribenten – Natalina Henriete Knudsen

Natalina er lidt af en kanoholic og med talrige kanoferier bag sig, har hun opbygget en stor viden om hvad der skal til for at skabe gode oplevelser i kano. Den viden deler hun ud af i sin bog ”Funklende Fri – kanobiblen til moderne kvinder”. Læs et uddrag af bogen her.