Den Gamle By – Danmarks Købstadmuseum

Gem til din tur

I Den Gamle By kan du møde mennesker, der forestiller at leve i slutningen af 1800-tallet og i 1927.

Velfærdsdanmark

Gå tilbage i tiden og start turen i din egen eller dine forældres tid i en bydel med gader, lejligheder, butikker, baggårde og værksteder fra 1970’erne. Her i 70’er-kvarteret kan du blandt andet kigge ind til radio- og tv-forretningen Pouls Radio, minimarkedet, gynækologen, børnehaven og frisøren. I lejlighederne bor forskellige mennesker som en kernefamilie, et kollektiv og en blind mand.

I baggården står en folkevogn og VVS-mandens Citroën – og kig også ind i knallertværkstedet og spejderlokalet eller i den historiske Jazzbar Bent J, der ligger enden af Havnegade, og hvor der også af og til er levende musik på scenen.

Der var engang før 1900

Den ældste del af Den Gamle By er som en mindre dansk købstad med huse, haver, boliger, butikker og værksteder. Bygningerne stammer fra byer i hele Danmark og er genopført på museet. Fra april og resten af året kan du møde mennesker fra dengang i køkkener, stuer og i købmandsbutikken.

Populære biler og nye tider i 1920’erne

I 1927 er byen blevet moderne med biler, fortove, gadelamper, telefontråde og gavlreklamer. Kvarteret i Den Gamle By har en isenkramforretning, en boghandel, Schous sæbehus, posthus, telefoncentral og flere boliger fra før 1930’ernes krise satte Danmark i stå. Du kan også opleve den autentiske automobilforretning ’Automobilforretning Carl Christensen’ med eget værksted. Her finder du flotte, gamle biler, udstillingslokale, butik med reservedele og værksteder til motorrenovering og cykelreparation. Du kommer helt tæt på bilismens barndom og bliver klogere på datidens forskellige, fascinerende køretøjer.

Et levende museum

Du kan også møde mennesker, der er klædt, arbejder og gebærder sig som i gamle dage. De laver mad, hugger brænde, laver håndarbejde eller ekspederer kunder i butikken. Her kan du stoppe op og få en snak med dem, men pas på – måske bliver du sat til at hente vand ved brønden eller bære affald på møddingen.

Tag en tur med hestevognen eller gør en god handel i de historiske butikker. Drik en fadøl i kælderen og nyd Traktørstedets kaffe og lækre kringle.

På Festpladsen kan kan du være med til at dyste i styltegang, keglespil og prøve luftgyngerne og karrusellen.

Særudstillinger og mindre museer

I løbet af året er der temadage, koncerter, aktiviteter for børn og flere særudstillinger. I Den Gamle By finder du også flere mindre museer – se oversigten nedenfor under relateret indhold.

Efterår i Den Gamle By

Nyd det smukke efterårslandskab i Den Gamle by, hvor du kan kommer forvi og høre uhyggelige historier. Du kan også komme og lave din egen roelygte, samt høre hvordan lygterne i gamle dage blev brugt til at skræmme naboerne.

Jul i Den Gamle By

Også julen bringer dig gennem en tidrejse, hvor du kan opleve julens historie gennem mere end fire århundreder. Der vil i julemånederne være dækket op og pyntet, som man har gjort det fra 1600-tallet og helt op til 1970’erne.

#dengamleby  #visitaarhus

GRATIS ADGANG FOR ALLE UNDER 18 ÅR

Priser

Voksne: 01.04 - 31.12: pris fra: DKK 135
Studerende. 01.04 - 31.12: pris fra: DKK 70
Børn og unge under 18 år: Gratis
Voksne: 01.01 - 31.03: pris fra: DKK 110
Studerende: 01.01 - 31.03: pris fra: DKK 55
AarhusCARD: Gratis
Gem til din tur

Åbningstider

Mandag

10:00 - 17:00

Tirsdag

10:00 - 17:00

Onsdag

10:00 - 17:00

Torsdag

10:00 - 17:00

Fredag

10:00 - 17:00

Lørdag

10:00 - 17:00

Søndag

10:00 - 17:00

Vis vej