Guide til sjov og aktiviteter for børn og unge

Har du børn med og søger inspiration og idéer til oplevelser for hele familien i Horsens? Så er du kommet til det helt rette sted.

I Horsens kan du besøge spændende museer, møde dyr helt tæt på, lege på et væld af legepladser, sejle i kano og cykle i den fri natur og spise på børnevenlige restauranter.

Se også vores guides til gratis glæder og aktiviteter når det regner.

Spænding og sjov på museum

Leder du efter lærerige og kulturelle oplevelser, hvor alle kan være med? Så har Horsens masser at byde på.

Danmarks Industrimuseum kan du både se, prøve og røre ved fortiden. Oplev “de gamle dage” på nært hold og se, hvordan livet så ud for dine forældre, bedste- eller oldeforældre.

FÆNGSLET, det gamle Horsens Statsfængsel, ligger stadig på en bakketop i den nordlige del af byen og er dag indrettet som museum og kulturhus. Gå i en fanges fodspor, og hør de tidligere indsatte og ansattes historier.

Vil du hellere ud i naturen, er det værd at lægge vejen forbi Børnebondegården, hvor du kan se og snakke med marsvin, høns, gæs, ænder, geder, får, heste og køer. Her er masser af plads til leg på hoppekøer, i legehuset, til at ræse rundt på legetraktorer, og du kan se en ko blive malket.

Glud Museum er et frilandsmuseum, hvor det er muligt at opleve livet i landsbyerne de seneste 350 år, og Høgdal er en kulturhistorisk perle, en familiegård igennem fem generationer, hvor tiden har stået stille, siden arbejdet på gården blev indstillet i 1927. Begge steder har mange fine børneaktiviteter.

Vi anbefaler også at tage på opdagelse i legetøjsudstillingen på Horsens Museum, og for mor og far er Horsens Kunstmuseum i en smuk park et lille stykke derfra værd at besøge for dets omfattende samling værker af bysbarnet Michael Kvium.

Hov – og fik vi nævnt, at hele familien kan købe en vaskeægte dinosaurtand med hjem fra Fossile smykker, hvor en privat samler har indrettet sit hjem som museum med nogle af verdens ældste fossiler?

Se også: Kunst i Horsens

Vidste du, at du med et Horsens Museumskort har du mulighed for at besøge 4 museer i det centrale Horsens og desuden nyde en kop kaffe på Café Gaslight til en god pris?

Danmarks Industrimuseum
Glud Museum
Horsens Kunstmuseum
Fængselsmuseet | Horsens
Museumskort – besøg 4 museer i Horsens på 7 dage
ARoS Aarhus Kunstmuseum
Den Gamle By – Danmarks Købstadmuseum
Tremhøj Museum
1 2

Aktiviteter i børnehøjde

Fuglsang mellem Horsens og Silkeborg lader dig opleve naturen i sin mest autentiske version – nemlig på ryggen af en islandsk hest. Omfavnet af bakkelandets bølgende skove får du en hyggelig, guidet ridetur på en ægte islænder. Det eneste, der skygger for dit synsfelt, er et par pjuskede ører.

Er du mere til konkurrencer, kan du på Husodde Strand Camping tage et spil Middelalder Minigolf. Midt på den 12 hullers minigolfbane er der en stor ridderborg, og hvis du ikke passer på, kommer du i gryden hos heksen eller får en tur i gabestokken.

Se også: Badestrande og badesøer

Legeområdet i shoppingcentret bytorvHorsens er et oplagt sted at kombinere shoppeturen med leg for familiens yngste. Det samme er Bakkelandets Legetøj i Brædstrup.

Prøv også bowlingbanen på Hotel Pejsegården, og hold øje med kalenderen, hvor Horsens Ny Teater ofte har børneforestillinger på programmet.

Er du mere til vandpjask og badeland? Prøv vandrutsjebanen og klatrevæggen i Aqua Forum, hvis du tør!

Shopping i Odder
Veteranbanen Bryrup-Vrads
Lopper og Landstil
Bowlingbane Brædstrup, Pejsegården
Oplev Horsens fra luften (afventer ny dato)
Kaninoen
Udsigtshøjene
Øko Ged og Grønt
1 2 5

Her finder du legepladser og hoppepuder

Glade børn giver glade forældre og en vellykket endagstur eller miniferie.

I Horsens er legepladser altid en mulighed, og der er mange af dem.

Leder du efter overnatning i Horsens med direkte adgang til en legeplads, foreslår vi Scandic Bygholm Park, hvor legepladsen er garant for morskab og ligger tæt på byens shopping og restauranter. Her er også en svævebane og discgolf.

Campingpladser som Gudenå Camping Brædstrup og Elite Camp Vestbirk har også en legeplads.

Det samme har Hotel Pejsegården i Brædstrup.

Foretrækker du indendørsleg, er der hoppeborge og timevis af sjov i vente i Horsens Legeland.

Skatepark på Rådhustorvet
Brædstrup Folkepark legeplads
Tordenskjoldsgades Legeplads
Vestergades Legeplads
Bygholm Park og Legeplads
Bygholm sø legeplads
Marinaens Legeplads
Caroline Amalie Lundens Legeplads
1 2

Naturoplevelser: Frisk luft og én på opleveren

Den Genfundne Bro er helt unik, fordi den lå i hi inde i en dæmning i 85 år. I 2014 blev broen gravet fri og restaureret til fordums storhed, og i dag er broen et storslået syn for hele familien og en endnu bedre oplevelse at gå hen over.

Tag på en lærerig vandretur omkranset af smuk natur på Planetstien, hvor du kan fornemme, hvor stort verdensrummet er. En hyggelig kanotur er en fantastisk måde at opleve det smukke landskab. Strækningen forbi Voervadsbro og Klostermølle er det smukkeste stykke af Gudenåen.

Se også: Naturoplevelser i Horsens

Rådhustorvets Skatepark i Horsens er en betonpark og skaterbane med masser af muligheder for børn og unge, der godt kan lide at stå på skateboard, rulleskøjter, BMX, trialbikes og løbehjul. Om vinteren er skøjtebanen et stort trækplaster.

For de lidt større børn kan det være sjovt at deltage i et orienteringsløb.

Guidede ture ved Den Genfundne Bro og Vestbirk Vandkraftværk
Den Genfundne Bro
Bygholm Sø og Åbjergskoven
Området Boller og Bjerrelide
Fængselsparken i Horsens
Torsted Engsø
Naturstien Husodde-Søvind
Ring Sø
1 2 8

Øhop

Med cykelfærgen får du mulighed for at opleve naturen helt tæt på. Så tag på øhop, og mærk den særlige ø-stemning på Endelave eller Alrø, hvor det virker, som om tiden står stille.

Eller en af de andre øer i Horsens Fjord.

Børnevenlige spisesteder og ishuse

Når hele familien skal spise ude, behøver menuen ikke altid at stå på fritter og nuggets. I Horsens er der flere børnevenlige restauranter med babystole, smilende personale og mad og drikke, der tiltaler både små og store.

Uanset hvad du beslutter sig for, kan man næsten altid finde en is i nærheden.

Det Lille Røgeri – Røget fisk og specialiteter
Tian Fu
Korning Kro, Restaurant
Hotel Pejsegården, Panorama Restaurant
Restaurant Oksen
Ristorante Venezia – Italiensk mad
Dollys – Restaurant
Café GRaN
1 2

Events for børn og barnlige sjæle

Horsens Teaterfestival
Horsens Dyrskue & Madmarked

Her kan familiens mindste sove trygt

Husodde Strand Camping – Horsens City Camping
Feriepartner Odder-Juelsminde
Bygholm Sø Camping
Gudenåcamping Brædstrup
Elite Camp Vestbirk

Det kan du også lave

Vi tør godt sige, at vi har landets bedste beliggenhed – lige i smørhullet mellem LEGOLAND, Givskud Zoo, Tivoli Friheden, Moesgård Museum, Økolariet, Rush og Labyrinthia, som alle er inden for køreafstand og dermed oplagte steder at arrangere sjove dagsture til.

Kattegatcentret
Labyrinthia – Labyrinternes Land
Tivoli Friheden
Moesgaard Museum
ARoS Aarhus Kunstmuseum
Den Gamle By – Danmarks Købstadmuseum
Djurs Sommerland – Nordens største sommerland
Ree Park Safari
Økolariet
LEGOLAND Billund
Rush Danmark

Hvor kan jeg parkere?

Med små utålmodige poder på bagsædet kan det godt gå hen og være en udfordring at finde steder at sætte bilen. Heldigvis har vi samlet en oversigt over alle parkeringspladser i Horsens og omegn, så du altid ved, hvor du kan holde.

Der er mange muligheder for at parkere i Horsens. Nogle steder er betalingsparkering, mens andre har tidsrestriktioner.

I hele Brædstrup by koster parkering ikke en krone.