Travetur i den tynde luft?
Her er de bedste udsigtspunkter i Horsens

Danmark er et fladt land. Landet har ingen høje bjerge med sne året rundt eller skiresorts langt over trægrænsen. Men cykler du en tur omkring Horsens, kan du nu godt få ømme ben alligevel.

Horsens ligger nemlig i landets mest kuperede område, hvor en blanding af bløde og stejle bakker kendetegner landskabet.

Vi guider dig til de bedste bakketoppe og udsigtspunkter i Horsens.

Yding Skovhøj

Ikke langt fra Horsens ligger Danmarks højeste punkter. Med 172,54 meter over havets overflade er Yding Skovhøj Danmarks højeste top. Yding Skovhøj har i sig selv ingen bjergtagende udsigt, da terrænet stiger blødt, men en cykeltur i området skal nok give dig sved på panden alligevel – og giver dig æren af at have besteget Danmarks højeste bjerg.

Yding Skovhøj er med i BestigBjerge, som er et spil, hvor du samler koder ved bunden og i toppen af en lang række danske bakker på over 100 meter. Finder du alle koderne, kan du blive optaget i BestigBjerges Hall of Fame. Sukkertoppen, Purhøj, Slaggård Banke og Toftehøj er de andre deltagere i Horsens-området.

Sukkertoppen

Sukkertoppen byder på en af landets bedste udsigter over det naturskønne Gudenå-område nord for Horsens. Sukkertoppen er en markant og stejl bakke, og turen derop foregår i idylliske skovklædte omgivelser. Du kan parkere ved det tidligere benediktinerkloster Klostermølle, der ligger lige ned til Danmarks fjerdestørste sø, Mossø.

Her kan du blandt andet se en interessant udstilling på dansk fra møllens aktive tid, en tørrelade – udnævnt som Danmarks længste træbygning – samt et fugletårn med en glimrende udsigt over Mossø.

Vi anbefaler en kombineret udflugt til Klostermølle og Sukkertoppen. Prøv også turen i kano og kajak.

Purhøj

Lidt syd for Horsens ligger Purhøj, som ud over at være en bakketop også er en gammel gravhøj fra den yngre stenalder. Vejen op til Purhøj er populær blandt motionister på grund af den stejle hældning. Fra toppen kan du se ind over Horsens og Horsens Fjord, og den karakteristiske top med en kreds af gamle bøgetræer i gravranden kan ses langvejs fra.

I et område øst for Gudenådalen, tæt ved Den Genfundne Bro, ligger en række bakkekamme med en stor koncentration af gravhøje fra bronzealderen. Vorbjerg Gravhøje ligger i et smukt græsklædt overdrevsområde. Den højeste af disse er Slaggård Banke 109 meter over havets overflade.

Purhøj

 

Gravhøje i bakkelandet

I det kuperede område i bakkelandet ved Brædstrup er der mange bakketoppe og en høj koncentration af gravhøje. Umiddelbart syd for Den Genfundne Bro ligger Slaggård Banke, der har top i 109 meters højde. Her er placeret hele ni gravhøje på toppen af de bløde græsklædte bakker. I nærheden af Slaggård Banke ligger også Vorbjerg Høje, hvor man finder hele 11 gravhøje på toppen af bakkerne.

Horsens Fjord

Man behøver ikke stå på en bakketop for at få en imponerende udsigt. Horsens Fjord er en af landets smukkeste med en snoet kystlinje og flere øer. Flere steder har man fri udsigt ud over fjorden til Horsens by, øerne og fjordens modsatte side. Begiv dig eksempelvis ud af Planetstien på fjordens sydlige side, hvor Boller Mole giver en fremragende udsigt. På nordsiden af fjorden kan man gå ad naturstien til Søvind gennem skovene ved Stensballe. Her er der en rigtig fin udsigt fra Troensø, hvorfra man kan kigge til Vorsø, Alrø, Hjarnø og Borre Knob.

Horsens Centrum

Byen Horsens ligger for enden af Horsens Fjord med bakker både mod syd og nord. Lige nord for gågaderne ligger gader, som stiger ret kraftigt. Herfra kan du flere steder få en glimrende udsigt over byen.

Tag i den hyggelige park Caroline Amalie Lund, hvor du også finder Horsens Kunstmuseum og Horsens Museum i smukke omgivelser. Herfra kan du tage den stejle Carolinelundsvej. Eller begive dig op ad Skolestien, som har en vidunderlig udsigt over Horsens Centrum og havnen.

Nørrestrand

Nord for centrum ligger det fredede vildtreservat Nørrestrand. Nørrestrand har et rigt dyreliv, en stor ferskvandssø og et floddelta. På den 13 kilometer lange tur rundt om Nørrestrand er der flere interessante udsigtspunkter.

På nordsiden af ruten om Nørrestrand ligger en trampesti ind til et flot udsigtspunkt. Her kan du nyde udsigten eller beundre de græssende vildheste omkring dig.

På sydsiden finder du et fugletårn, som giver flot udsigt over søen og til Stensballe. Og på østsiden af Nørrestrand, i Stensballe, er der flere steder et smukt overblik over Nørrestrand med udsigt til blandt andet Horsens’ karakteristiske stadion Casa Arena og FÆNGSLET.

Find udsigtspunkterne på det digitale kort

De gode udsigtspunkter ligger spredt udover hele Horsens-området. På vores digitale kort kan I finde frem til alle de ovenstående udsigtspunkter, samt danne jer et overblik over andre oplevelser, attraktioner, spisesteder m.m. i området, så I kan få det maksimale ud af jeres udflugt. Se VisitHorsens’ digitale kort her (Google Maps)