Er sparegrisen tom, men lysten til oplevelser stor?

I Horsens er der et væld af oplevelser, som er ganske gratis.

Den perfekte skovtur kræver intet andet end modet til at slippe det planlagte liv, tage på eventyr og lade pengepungen få et velfortjent hvil. I tilgift får du parkerne, de grønne åndehuller, vandre- og cykelturene langs Gudenåen og meget andet. Og børnene har gratis adgang til flere museer.

Uanset om du er til hygge, action, romantik eller historie – ja, så har Horsens noget for dig.

Her er vores guide til gratis oplevelser i Horsens, hvor hele familien kan være med.

Indholdsfortegnelse

Gratis events året rundt

Hvor godt kender du egentlig Horsens? Store koncerter og mega-events igennem efterhånden mange år har sat byen på det kulturelle landkort, men byen er meget mere end koncertsted for store verdensstjerner. Året rundt, men specielt i sommerhalvåret, kan du finde en lang række større og mindre arrangementer og gratis-events i vores kalender.

FÆNGSLET er fx vært for Horsens Middelalderfestival i august. Her kan du føle dig hensat til en anden tid, mens du går rundt mellem hundredvis af boder og bliver underholdt af ridderturneringer.

Er du til teater, kan du besøge Horsens Teaterfestival, som årligt har flere end 80 gratis forestillinger.

Parker med legepladser

I det smukke Palsgaard Slotspark, en af landets største herregårdsparker, finder du mange sjældne træsorter, fascinerende skulpturer og et charmerende gammelt slot.

Få hundrede meter fra gågaderne kan Bygholm Park udgøre et afbræk fra centrums livlige aktivitet. Den gamle herregårdspark er et godt udgangspunkt for en kortere gåtur med sine mange stier rundt i området.

På den populære legeplads er der en disc-golf-bane, en orienteringsløberute, petanquebane og dertilhørende picnic-område. Her kan børnene boltre sig i labyrinten eller rutsjebanerne og meget andet, mens de voksne nyder en stille stund eller selv deltager i aktiviteterne.

Caroline Amalie Lund – i daglig tale kaldet Lunden – råder også over en god legeplads samt Vitus Bering Park – navngivet efter den berømte opdagelsesrejsende fra Horsens – hvor man blandt andet kan se de to kanoner fra Vitus Berings skib.

Uden for Horsens er Boller Slotspark med sin asiatisk inspirerede have og 1000 år gamle bøg bestemt også et besøg værd.

Skatepark på Rådhustorvet
Brædstrup Folkepark legeplads
Tordenskjoldsgades Legeplads
Vestergades Legeplads
Bygholm Park og Legeplads
Bygholm sø legeplads
Marinaens Legeplads
Caroline Amalie Lundens Legeplads
1 2

Cykel- og vandreture i naturen

Klods op af Boller Slot ligger Boller Skov og Horsens Fjord, du nemt kan udforske på en cykeltur. Fra Horsens er der 3,8 kilometer til slottet ad Planetstien, som går langs med Horsens Fjord.

Planetstien er blot en af mange skønne ruter gennem naturen i Horsens. Er du i humør til en tur på cykel eller gåben, ligger det store fredede vildtreservat Nørrestrand nord for byen med et rigt dyreliv og uspoleret natur. Hele turen rundt om Nørrestrand er 13 km og perfekt som cykelrute.

Tæt ved Bygholm Park ligger Bygholm Sø, hvor en 8 km lang sti er en yndet rute for motionister på grund af dens idylliske placering langs bøgeskov og kuperet landskab. Stien er ideel til en rask travetur.

Er du til længere distancer på den tohjulede, anbefaler vi en tur til Klostermølle, der ligger, hvor Gudenåen bliver til Mossø. Det tidligere benediktinerkloster fungerer i dag som naturskole, og i de gamle bygninger kan man blandt andet finde tørrelade, fugletårn og en udstilling om tiden omkring møllens storhedstid, der dog kun er på dansk.

Ved Klostermølle ligger også Sukkertoppen, en 108 meter høj bakke, der byder på en af Danmarks bedste udsigter over det skønne naturområde, der omkranser Gudenåen. Sukkertoppen er med i BestigBjerge, en landsdækkende leg, hvor det gælder om at finde koder for foden af landets højeste bakker. Med sit kuperede terræn er Horsens rigt repræsenteret i legen, der er helt gratis.

Det mest populære udflugtsmål i Horsens er Den Genfundne Bro. Broen fra 1899, der har ligget begravet under jord i en dæmning indtil for ganske nylig, ligger på naturstien Horsens-Silkeborg, en gammel asfalteret banestrækning i smukke omgivelser. Ved Den Genfundne Bro er det muligt komme på gratis guidede ture om historien, kulturen og naturen i området.

Se også: Oversigt over cykelruter

Mangler du en cykel: Intet problem! I Horsens er det muligt at låne en cykel, uden at det koster dig en krone. Bycyklerne – grab a bike – er tilgængelige mange forskellige steder i byen.

Kend Horsens: Her finder du lokale gallerier og flot arkitektur

Inde i byen venter også gratis oplevelser.

Er du kunstinteresseret, kan du besøge et af de mange lokale gallerier. Kig fx forbi Galleri Gasværk ved Danmarks Industrimuseum. Galleri Gasværk er et kunstnerfællesskab, så det er muligt at studere kunstnerne i processen eller beskue de færdige værker inden for blandt andet maleri, collage, glas og smykker.

Besøg også det 500 kvadratmeter store Galleri Brænderigaarden i centrum af Horsens, der har et stort udvalg af skulpturer og malerier. Eller besøg Kvist Galleri & Interiør, som udover salg af brugskunst også har udstilling af malerier og litografier.

Kunsten kan du også opleve udendørs i Horsens. Horsens har fokus på at gøre kunsten tilgængelig gennem street art, der blandt andet kan ses som gavl- og gademalerier på flere lokationer i byen. Samtidig står en del skulpturer lavet af anerkendte kunstnere på gaderne, hvilket giver liv og spil til det hyggelige centrum.

På Søndergade er det ikke nødvendigt at bruge penge for at føle sig underholdt. Når man går på Danmarks bredeste gågade, anbefaler vi, at du holder hovedet højt. Læg nemlig mærke til de arkitektoniske detaljer, der kendetegner de gamle bygninger. Mens du kigger op over normal øjenhøjde, kan du passende lade børnene hoppe på strøgets trampoliner eller gynge på Torvets lydgynger.

Trænger du til fordybelse? På Horsens Kommunes Biblioteker finder du tidsskrifter, læsestof, musik, spil og film. Her kan du også sidde i ro og mag med dagens avis eller deltage i gratis foredrag og arrangementer.

Børn kommer gratis ind på alle museer i Horsens

Det er naturligvis ikke alle oplevelser og attraktioner i Horsens, der er gratis, men for børnefamilier er der faktisk en del at spare. På alle Horsens’ museer er der nemlig fri entré for børn under 18. Tag derfor de små med på Fængselsmuseet, og få en helt unik, lærerig og autentisk oplevelse i det gamle Horsens Statsfængsel, der nu hedder FÆNGSLET.

Besøg også Danmarks Industrimuseum. Her kan du lære om industriens og samfundets udvikling, se de store gamle maskiner og lære om, hvordan bedste- og oldeforældrene har levet i gamle dage.

Er man mere til flotte kunstværker, kan man tage en tur i Caroline Amalie Lund og besøge Horsens Kunstmuseum, som specialiserer sig i nyere dansk kunst. I parken ligger også Horsens Museum, som har spændende udstillinger med oldtids- og middelalderfund.

Museumskort giver adgang til alle fire museer til en god fordelagtig pris.

Også frilandsmuseet Glud Museum giver fri entré til børn. Og i Ring ved Brædstrup kan man besøge Povl og hans store private samling af fossiler, smykker og helleristninger, der er flere tusinde – ja, nogle ting er faktisk flere millioner år gamle. Povl åbner gerne døren for børn og voksne – ganske gratis.

Overnatning i det fri

At finde et sted at sove er ofte rejsens dyreste post, men også her er der gratis alternativer i Horsens under stjernehimmel. Der er en stigende interesse for overnatning i shelters og på teltpladser, og det er fuldt forståeligt – det er hyggeligt at overnatte i det fri, og det er ganske ufarligt at sove udenfor om natten. Der er hverken farlige bjørne eller bøhmænd.