Guide til den ultimative weekend med kultur og natur

Kultur stimulerer hjerte og hjerne. Tid i naturen er godt for krop og sjæl. Vi synes, du fortjener begge dele. Og i Horsens kan du faktisk nå det hele – på bare 48 timer.

Her er vores personlige guide til en formidabel weekend i Horsens og omegn.

I guiden finder du anbefalinger, inspiration og idéer til steder og oplevelser, som vi selv elsker allerhøjest i byen og i den omkringliggende natur.

Husk at du kan markere ting, der er interessante for netop dig, og gemme dem i Mit VisitHorsens. Med din personlige rejseguide får du mere ud af dit besøg, uanset om du kommer hertil med familien eller en rejsemakker, eller om du har taget turen for at udforske på egen hånd.

Du kan også gemme hele rejseplanen på én gang:

48 timer i Horsens – alt indhold i guiden i specifik rækkefølge tilføjet Mit VisitHorsens

Rigtig god fornøjelse!

Bare spring ud i det: Vi har din ryg

Forstil dig en weekend, hvor du har god tid. Hvor du tager dig tid med familien, kæresten, hunden, kammeraten eller slyngveninden.

En weekend, der giver fornyet energi til hverdagens strabadser. En weekend med samvær og snak, oplevelser, udforskning, aktivitet og afslapning.

Du pakker tasken fredag, tager væk i bare to dage og møder op på arbejde mandag morgen – klar til igen at overtage verden.

Vi har din ryg! Vores guide til en weekend i Horsens er lige det, du har brug for, og det behøver hverken at koste en halv arm, kræve en uges planlægning eller dræne dig for energi.

Horsens og omegn byder både på stor kultur, store gastronomiske oplevelser og ikke mindst storslået natur. En weekend her forgår i dit eget tempo og med god tid til det, det i virkeligheden drejer sig om: nemlig at være sammen, at få nye oplevelser og at lade batterierne op.

Så lad vasketøjet stå for en gangs skyld; tag ud og nyd livet sammen.

Afgang

Tog, bus, bil, fly og færge – det er nemt at rejse til Horsens

Uanset hvor du kommer fra, er Horsens en nem by at rejse til. Hvis din tur begynder i København eller Kastrup Lufthavn, kan du køre over Storebæltsbroen i bil og være fremme efter knap tre timer, og kommer du fra Aalborg kan du køre strækningen på under to timer.

Fra Sjælland kan du desuden hvile speeder-foden ombord på den hyggelige Mols-færge til Aarhus, hvorfra der er godt 30 minutters kørsel.

Horsens ligger i hjertet af Danmark og er begunstiget med glimrende bus- og togforbindelser samt motorvej E45, der kører lige forbi. Billund Lufthavn er kun en time væk i lufthavnsbus – og herfra er der afgange til såvel København som til resten af verden.

Se også: Transport til Horsens

Dag 1

Byen bugner af museer, kulturoplevelser, lækre restauranter og shoppingmuligheder. Tjek også vores guide til 24 timer i Horsens ud – her finder du vores bedste anbefalinger til en hel dag i centrum af kulturbyen. Er du frisk på at kombinere byoplevelsen med en aktiv tur rundt om Horsens Fjord eller en køretur ud til seværdigheder i nærområdet, så har vi guldkornene til dig i denne guide.

Formiddag

Historier bag mure og pigtråd

Start dagen med at besøge Fængselsmuseet. FÆNGSLET ligger bare 20 minutters gang fra banegården, men det er også nemt at hoppe på en bybus. Fængselsmuseet er en speciel oplevelse, der sniger sig helt ind under huden på de fleste. Det gamle Horsens Statsfængsel fungerede som fængsel helt frem til 2006.

Se også: Museer i Horsens

I dag er det indrettet som en interaktiv, indlevende museumsoplevelse med personlige og gribende historier om det at være indsat eller vagt i et dansk fængsel.

Bagefter kan du få en kop kaffe hos Café Lorentzen og fordøje de mange indtryk.

Følg i fodsporene på stor og lille kunst i gadebilledet

Michael Kvium, moderne street art-kunstnere, klassiske bronzeskulptører, Christian Lemmerz og Bjørn Nørgaard – mange har gennem tiden sat sit aftryk på byen.

Det og meget andet fornemmer du, hvis du går en tur gennem gaderne. Når du er på kunst-jagt, kommer du nemlig automatisk til at kigge op og opdage ting, du ellers aldrig ville have lagt mærke til. Vi synes, det er en fantastisk måde at aktivere nysgerrighed og opmærksomhed på.

Horsens Kommune og Horsens Kunstmuseum har lavet en guide til, hvilke skulpturer og street art-værker du kan opleve i Horsens, og hvor du finder dem. Guiden er gratis, og du kan hente et fysisk eksemplar på Horsens Kunstmuseum eller i vores turistinformation på FÆNGSLET. Hent den også som PDF.

Se også: Det sker i Horsens

Hvis nogen bliver snack-sultne undervejs, er der masser af muligheder for at få stillet sulten. Vi kan varmt anbefale Café Bytorv, Gran Bar eller Vaffel Caféen, som alle ligger dejligt centralt i gågaden i Horsens.

Alternativ til dig med børn: Vandpjask og afslapning i Horsens’ badeland

Har du børn med, som ikke har tålmodighed til at gå rundt og kigge på gadekunst, så har vi det perfekte alternativ. I Aqua Forum kan de små poder pjaske, rutsje, springe og lege, og du kan måske endda få en ledig stund til at få rørt musklerne i motionsbassinet eller afspændt muskler og tankemylder i spa, sauna eller dampbad. Badelandet i Horsens har faktisk det hele – tilmed et lækkert friluftsbad, hvis du kommer her om sommeren.

Se også: De gratis glæder

Du kunne også slå et smut forbi Horsens Bibliotek, som ligger meget centralt i byen. Lån en bog til turen eller fang et af de mange gratis arrangementer, som afholdes hver uge. Vidste du, at du kan låne en bog i Horsens og aflevere den på et hvilket som helst andet dansk folkebibliotek? Ingen grund til at løbe tør for bøger på ferien!

Eftermiddag

Natur, luft og luksus

Efter en oplevelsesrig formiddag i byen er det tid til at se, hvad der sker uden for bygrænsen. Hvis vejret er til det, er det oplagt at låne en gratis bycykel, som står rundt omkring i byen – bl.a. ved FÆNGSLET, Horsens Kunstmuseum og shoppingcentret Bytorv Horsens i gågaden Søndergade.

Se også: Spisesteder i Horsens

Hvem elsker ikke at nyde en frokost i naturen? En smuk udsigt sætter gang i sanserne, og alting smager bare bedre. Tag en smurt sandwich med dig inde fra byen, eller vælg det lidt mere luksuriøse og komfortable alternativ: en økologisk frokost på restauranten Kokken ud af huset i Stensballegaard Golfklub med en overdådig udsigt over fjorden, skov og golfbaner.

Se også: Golf i Horsens

Stensballegaard Golfklub ligger nord for fjorden knap 7 km øst for Horsens. Ud over at være et stjernesmukt sted at nyde sin mad er golfklubben i top og anerkendt som en landets bedste. Selv uøvede golfspillere kan nemt få lyst til at svinge golfkøllen her, hvilket der heldigvis er rigeligt plads til.

Rundt om Horsens Fjord

Når alle er mætte og tilfredse, går turen ned til fjorden. Efter en lille cykel- eller køretur på små 2 km rammer du Husodde Strand og Husodde Strand Camping, hvor du kan spille minigolf, nyde stranden eller måske leje en havkajak og tage en tur på fjorden. Udenfor sæson er det et smukt sted til en vandretur eller en cykeltur – også her er der mulighed for at leje cykler.

Se også: Vandre- og cykelruter

Bonus: Lige i nærheden ligger det fredede naturområde ved Sondrup og Brigsted, hvor du finder fantastisk fugleliv, labyrintagtige stisystemer og ikke mindst udsigtspunktet Udsigtshøjene – den bedste udsigt over Horsens Fjord.

Cykeltur omkring fjorden og ø-hop

Du står nu ved vandet. Har du mon så hørt om Det Østjyske Øhav? Ud for Horsens Fjord ligger en del små øer, som gør området til noget særligt. En fjord har per definition en munding ud til havet, hvorfor du typisk ikke kan komme rundt om den uden at få våde tæer. Men i Horsens Fjord ligger øerne Alrø og Hjarnø, som er forbundet via en lille færge.

Hele sommeren sejler den hyggelige cykelfærge mellem Alrø og Hjarnø med plads til 12 personer, og derfra sejler Hjarnøfærgen videre til Snaptun. Det giver mulighed for et ø-hop på fjorden og måske en cykeltur hele vejen rundt – hvis cykelbenene og vejret er til det. Dét skal du prøve, hvis du er her i sommerperioden.

Køretur til områdets seværdigheder + Endelave

Du kan selvfølgelig også bruge eftermiddagen på at bevæge dig rundt i området og måske komme lidt længere omkring. Du kan faktisk køre til Alrø via en 1 km lang dæmning, og få en øl, kaffe eller te hos Alrø Traktørsted eller det hyggelige Møllegården.

Kør syd om fjorden og besøg Glud Museum på vejen til havnebyen Snaptun.

Se også: Øerne ved Horsens

Fra Snaptun kan du tage på en times færgefart til Endelave – en lille ø på bare 13,2 kvadratkilometer, hvor du kan opleve vilde kaniner, sæler, fredfyldt ø-stemning og krystalklart vand.

Vi må nok indrømme, at alt nok bliver svært at nå på én dag. Men så må du vælge en favorit og komme tilbage efter mere en anden gang.

Aften

Dagen er gået med masser af indtryk og oplevelser. Nu er det tid til at slappe af. Kan du mærke roen sænke sig? Du skal have noget godt at spise i hyggelige omgivelser, og til det formål anbefaler mange af vores gæster Restaurant Corfitz.

Prøv deres signatur-burger med sprøde fritter til, eller sammensæt selv din tallerken i bedste tapas-stil. Du kan også trygt vælge den familievenlige Restaurant Flammen, som altid har minimum 15 slags kød på grillen, eller spise på et af byens hoteller, som også har skønne køkkener.

Se også: Natteliv i Horsens

Slut af med en drink eller to – f.eks. en Gin & Tonic hos Gasfabrikken, lavet på deres egen, økologiske gin.

Overnat i historiske omgivelser

Overnat i historiske omgivelser hos Scandic Bygholm Park, som har til huse i en herregård fra 1775, eller sov i det hyggelige Teaterhotellet i hjertet af byen. Horsens og omegn rummer et væld af forskellige slags overnatningsmuligheder, så vi synes, du skal vælge det, der passer til lige præcis dit sovehjerte.

Dag 2

Efter en solid morgenmad på overnatningsstedet anbefaler vi, at du kommer helt ned i gear.

Snør vandreskoene, og gør dig klar til raske vandreture i dit helt eget tempo.

I dag går turen nemlig små 20 km vest for Horsens til området omkring byen Brædstrup og den sydligste del af Gudenåen. Her finder du et af landets skønneste naturområder. Naturstier, skovområder og åløb sørger for den idylliske ramme, mens lækre gårdbutikker og kroer sikrer, at ingen sulter på udflugten.

Formiddag

På vandretur til bjergtagende natur med historisk islæt

Start turen med at køre til Klostermølle. Dér, hvor Gudenåen løber ud i Mossø, ligger det gamle træsliberi og papirfabrikken, som brændte i 1974. I Middelalderen lå her et benediktinerkloster, hvis fundament senere blev skjult under Klostermølles bygninger.

Foruden munkenes 1,3 km lange møllekanal, som i dag er en smuk vandrerute, skal du besøge stedet for dets hyggelige og historiske mølle-idyl. I de gamle bygninger er en lille udstilling – dog kun på dansk – med plancher og fortællinger samt lyde og stemning fra tiden, da møllen var aktiv.

Der er gratis adgang til alle bygninger og udstillinger.

Læs også: Naturoplevelser

Herfra fører flere stier til Sukkertoppen, som rejser sig 108 m over havets overflade med en storslået udsigt over Gudenådalen. Sukkertoppen er opkaldt efter sit hvide sukkerlignende kvartssand. I dag er der græs, der kan holde på sandet, men træer er der ikke mange af på toppen af bakken. Du kan derfor spejde i mange retninger, og udsigten er fantastisk.

Den høje bakke var velegnet som udsigtspost i krigstid, og arkæologer har fundet spor efter et mindre forsvarsanlæg fra vikingetiden på sydvestsiden af bakketoppen. Der er smuk udsigt over Mossø og Klosterkær, Danmarks største indlandsdelta, dannet af sand og mudder fra Gudenåen.

Hop ombord i historien

Faktisk befinder du dig nu meget tæt på den gamle stationsby Bryrup. Det er derfor helt oplagt at tage en den 5 km lange tur med veterantoget på Bryrup-Vrads Veteranbane – en unik oplevelse, som du med garanti ikke finder andre steder. Banen drives af lokale tog-entusiaster, og voksne kan komme tur/retur for under 100 kr. Se den opdaterede køreplan her.

Frokost i det grønne

Efter formiddagens traveture og veteranbanekørsel vil det være godt med lidt til ganen. I nærheden ligger to fortrinlige steder. Vi anbefaler at køre godt 10 kilometer til den superhyggelige restaurant Det Lille Røgeri og enten bestille et stjerneskud med friske rejer og hjemmerøget laks på stedet eller tage en sandwich med videre. Sandwiches og andre lækkerier kan du også købe hos Sdr. Vissing Torvehal.

Eftermiddag

Historiefortælling i nye højder

Den gamle jernbanestrækning gik i gamle dage hele vejen fra Bryrup til Horsens. I dag ligger naturstien Silkeborg-Horsens på samme strækning – det samme med Den Genfundne Bro, en af de absolut smukkeste attraktioner i området i dag.

Den gamle jernbanebro blev gravet fri i 2014 efter at have ligget skjult i en dæmning i 85 år. Broen blev bygget i 1899 og var dengang den højeste bro i norden. Hele 15 meter over Gudenåen.

Læs også: Oplevelser ved Den Genfundne Bro

Konstruktionen er dog stadig enestående i dag og smukt placeret i en lysning i skoven med åen brusende langt under sig. Vi anbefaler at holde en lille pause her og betragte værket fra en af de opstillede bænke.

Hvis du kommer på den rigtige dag, er der også guidede ture ved Den Genfundne Bro. En rundtur med fortæller varer 1-1,5 time og er ganske gratis.

Er du til naturoplevelser fra hesteryg? Prøv Fuglsang rideture tilbyder ture på islandske heste.

Aften

Spis og sov i lokale og omgivelser

Når en hel weekend snart er gået med masser af kultur og især natur, synes vi, at du bør tage en sidste overnatning med. Det er skønt at slippe for at køre om aftenen og bare kunne dratte om i en redt seng.

Læs også: Overnatning i Horsens

Du har masser af muligheder for overnatning – både inde i Horsens og ude i Brædstrup-området. Det familieejede Hotel Pejsegården er et superhyggeligt hotel med masser af forskellige aktiviteter og tilmed en rigtig fin restaurant. Elite Camp Vestbirk ligger også lige i nærheden, og det er især et skønt sted om sommeren. Hvis du har lyst til at sove tæt på kysten, så er der masser af stemningsfulde feriehuse langs østkysten både syd og nord for Horsens.

Læs også: Overnatning i det fri

Lige i nærheden ligger i øvrigt den fine badesø, Ring Sø, hvor du jo lige kunne tage en morgendukkert, inden turen går hjem igen.