Når du har det godt – rigtigt godt – så får du mere ud af din værdifulde tid. Nogle gange behøver vi ikke tre ugers ferie for at koble af. Halvdelen af en weekend kan også gøre det. Men så skal du også væk hjemmefra og have én på opleveren! Vi har lavet en guide til netop sådan en tur.

Horsens er ikke Milano, Amsterdam eller København. Den er hverken metropol eller synderligt eksotisk. Til gengæld er det en charmerende by med spændende kultur og en unik historisk baggrund.

Byen har formået at udnytte fortiden som fængsels- og industriby og skaber i dag vedrørende og autentiske oplevelser for alle, der kommer på besøg. Horsens byder på stor smag, stor kunst, storslået natur og stor kultur – sin beskedne størrelse til trods.

Guide til en perfekt weekend

Dette er vores guide til en perfekt dag, weekend eller mini-tur i Horsens – fyldt med inspiration og anbefalinger til alle de steder og aktiviteter, som vi selv elsker i byen.

Pluk alt det ud, du finder interessant og spændende, og læg det i Mit VisitHorsens. Så har du din personlige rejseguide lige ved hånden og får det maksimale ud af dit besøg.

Morgen: Start dagen med brunch

Når du kun har kort tid et sted, så gælder det om at få så meget ud af det som muligt! Tag tidligt afsted hjemmefra, og tag for dig af det kulinariske og kulturelle overflødighedshorn, vi kalder Horsens, allerede fra morgenstunden.

Start din dag med en solid morgenmad fra en af de bedste restauranter i byen, så du er klar til dagens oplevelser. Vi anbefaler den overdådige brunchbuffet hos Restaurant Oksen i Grønnegade– så er du sikker på at være mæt og glad indtil langt op ad dagen. Alternativt finder du morgenmad hos Café Gran i samme gade, og 200 meter væk ligger Café Bytorv Horsens, som inviterer indenfor til en lækker brunch midt på gågaden.

Formiddag: Udforsk byens museer

Horsens er en ren gavebod, hvad angår nytænkende formidling af både kunst og historie. Er du historienørd, kunstafficionado, videnskabstosse eller lettere morbidt anlagt? Uanset interesser eller præferencer er der viden, underholdning, indtryk og oplevelser, der skal udforskes.

Du kan vælge ét af museerne og snildt få en hel formiddag til at gå, eller du kan kombinere og se, hvor mange, du kan nå. De ambitiøse kan med stor fordel købe museumskortet, som giver adgang til 4 spændende museer i løbet af to dage.

Se også: Gratis cykeludlejning i Horsens

Horsens Kunstmuseum, som ligger bare 15 minutters gang fra din brunchstol hos Oksen, er smukt placeret på toppen af Horsens i den gamle park, Caroline Amalie Lund. I daglig tale bliver parken kaldt for Lunden, og på en smuk solskinsdag er den et besøg værd i sig selv. På museet får du moderne, eksperimenterende kunst fra flere af Danmarks allerstørste kunstnere, der vækker tanker og følelser. Herunder naturligvis bysbarnet Michael Kvium. Museet har altid nye interessante udstillinger, så du heller ikke bliver skuffet ved 2., 3. eller 10. besøg.

Café Andersens

Horsens Kunstmuseum er i øvrigt et af de steder, hvor du helt gratis kan låne en bycykel.

Se også: Det sker i Horsens

Har du mod på mere, så venter den næste museumsoplevelse lige om hjørnet. Horsens Museum rammer du nemlig efter fem minutters gang, og her er der gravet dybt i fortidens jordlag. Museet udstiller en imponerende samling af artefakter fra oldtiden og middelalderen, der afslører spændende fortællinger om kunst, kultur og mennesker, om lokalhistorie og nationalhistorie.

Se også: Museer i Horsens

Danmarks Industrimuseum

Hvis Vitus Bering, sølvmønter og oldtidsspor ikke lige huer dig denne dag, kan du gå direkte fra Horsens Kunstmuseum og bare 500 meter mod syd, hvor du finder Danmarks Industrimuseum. Museet gemmer på langt mere, end navnet antyder, og er bestemt ikke kun for drenge, der kan lide maskiner. De mange forskelligartede udstillinger fortæller en samlet, men nuanceret historie om produktionsdanmarks udvikling fra tidlig industrialisering til det velfærdssamfund, vi lever i den dag i dag – både på arbejde og privat. Alle, der lægger vejen forbi Danmarks Industrimuseum, får en oplevelse, de sent glemmer. Gå for eksempel på opdagelse i arbejderlivet i lejlighederne på Villavej. Her fortæller hver sal en helt personlig, tidstypisk historie om et liv, der på alle tænkelige måder har ændret sig i løbet af 140 år. Detaljegraden er uhyggelig, og indtrykket bliver siddende i kroppen længe efter besøget. Nå, ja – der er selvfølgelig også store, gamle maskiner, som begejstrer med både volumen og generel blærethed.

Slut af med en kop kaffe i museets lille og meget hyggelige Café Gaslight.

Hvis du ikke er i humør til museum

Vi elsker vores museer! Og vi ved, at de ofte bliver anbefalet som noget helt særligt af vores gæster, og derfor har de et naturligt fokus i vores guide. Men du kan bestemt også bruge formiddagen på noget helt andet – fx afslapning, aktiviteter for børn, vandring eller gratis glæder.

En kunstvandring i byrummet kan også være sagen på en solskinsdag?

Frokost: Når sulten melder sig

Hvor finder jeg det bedste sted at spise frokost?

Når sanserne er mætte af kunst, og den rigtige sult begynder at melde sig, kan du bevæge dig ned til den familiedrevne Restaurant Dollys på havnen – et stenkast fra Danmarks Industrimuseum. Her serveres klassiske retter lavet fra bunden med kærlighed og gode råvarer, og menuen tilpasses årstid og sæson.

Søren fra Café Dollys

Derefter er det oplagt med en lille gåtur ned til Langelinie, byens havneoase med strand, legeplads og grønne områder. Synes du, havneliv og fjordudsigt er kedeligt? Har du mere lyst til at nyde en frokost midt i gågadestemningen? Så kan vi anbefale en formidabel burger hos restaurant CORFITZ eller en tapasanretning hos GranBar. Du kan også springe direkte til desserten og få stillet sukkerlysten i Vaffelcaféen.

Eftermiddag: Shop amok på Danmarks bredeste gågade

Danmarks bredeste gågade

Ovenpå formiddagens kulturelle indspark og en lækker frokost er det måske tid til at tage den lidt med ro. I Danmarks bredeste gågade kan du både mærke byens puls og hyggeshoppe i smukke og rolige omgivelser. Nogle af byens ældste og bedst bevarede bygninger ligger netop i centrum – sammen med over 150 butikker.

Du kan få fornyet klædeskabet eller hjemmet i de kendte kædebutikker i gågaden eller gå på opdagelse i de små sidegader, der byder på specialbutikker med alt fra håndflettede kurve til ost, vin og lokal kunst.

Vi ville fx besøge værkstedet og butikken Blindes Arbejde, hvor blinde og svagsynede laver smukt, gammelt træhåndværk og gerne fortæller om produkterne, arbejdet og projektet Blindes Arbejde. Hos Kvist Galleri og Interiør forenes kunst med gamle håndværkstraditioner, mens livsstilsbutikken Profil Art byder på de nyeste trends inden for mode, design og indretning.

Se også: Shopping i Horsens

På Torvet midt på strøget ligger bytorvHORSENS. Shoppingcentret rummer ikke færre end 31 inspirerende butikker med noget for enhver smag, så her er næsten garanti for at få opfyldt alle dine latente shoppinglyster.

Er du på jagt efter antikviteter, eller elsker du at gøre et godt genbrugskup? Så er du kommet til det rigtige sted! Horsens er et rent slaraffenland for loppeentusiaster, og byen huser blandt andet Danmarks største genbrugsbutik, nemlig Blå Kors Genbrugscenter. Det er en gå-, køre- eller cykeltur på 1,5 km fra strøget, men det er måske heller ikke langt for den perfekte, antikke lampe?

Hvis du ikke er i humør til shopping

Bygholm Park

Hvis du har gaflet en gratis cykel på havnen eller i byen, kan vi som alternativ til eftermiddagsshopping anbefale en kort cykeltur til Bygholm Park i den vestlige del af Horsens. Parken ligger kun 600 meter fra centrum, så en rask gåtur kan også gøre det. Den bynære park er et fredet park- og naturområde, hvor leg, rekreation og uspoleret natur går hånd i hånd. Et omfangsrigt stisystem gør parken oplagt til gå- og løbeture. Legepladsen er ideel til børnenes fysiske udfoldelse, mens Erik Menveds Borgruin – resterne af middelalderborgen Bygholm – troner midt i parken til glæde for historisk interesserede. Vi kan også anbefale en overordentligt god frokost, en kop kaffe eller specialøl hos Scandic Bygholm Park, som har til huse i en tidligere herregård fra 1775.

Se også: Oplevelser i naturen

Aften: Nyd livet og hinanden

Efter en oplevelsesrig dag er det tid til at læne sig tilbage og nyde livet, friheden og hinanden. Aftenen skal bruges på at have det godt, at spise ekstra godt og – afhængigt af humør – at slutte dagen af med cocktails, kultur eller begge dele.

Et ekstraordinært godt måltid med den helt rigtige vin, det rigtige selskab og en særligt indbydende restaurantoplevelse kan være terapi for krop og sjæl – præcis som en lang ferie kan være det. Vi trænger til at komme væk fra hverdagen, prøve nye ting af og åbne op for sanserne.

Danmark har i mange år lagt sig i spidsen på det gastronomiske område – både hvad angår kvalitet, nytænkning og råvarer. De bedste restauranter i Horsens kan sagtens spille med blandt de store drenge på den danske gastro-scene, så du må ikke snyde dig selv for en velsmagende oplevelse. En af dem du stadig husker, når hverdagen banker på. Gå selv på opdagelse i byens gastronomiske epicentrum på Søndergade og i de omkringliggende små gader, eller reservér et bord i forvejen hos en af vores yndlingsrestauranter herunder.

Se også: Restauranter og caféer i Horsens

Definitionen af madlykke? Det må være en økologisk okse-ribeye med bearnaise og et afstemt glas vin i de gamle, smukt renoverede fabrikslokaler hos Gasfabrikken. Eller helaftensoplevelsen ”smagen af Møhr” hos Møhr Steakhouse, hvor restauranten selv sammensætter 15 serveringer ud fra årstidens råvarer og kokkens fantasi, hvilket gør hvert besøg til en unik oplevelse. Og så koster det ikke engang spidsen af en dåse Beluga caviar. Det kunne også være, at lykken var Ristorante Venezia – en af byens absolut hyggeligste restauranter med et stort udvalg af ægte italienske specialiteter til både børn og voksne?

Gasfabrikken Restaurant

Natteliv: Cocktails og søvn bag tremmer

Sen aften, natteliv – og hvor går man så egentlig i byen?

Er der energi til mere ud på aftenen, anbefaler vi at gå en tur gennem en af de hyggeligste gader i byen, nemlig Grønnegade, som om aftenen summer af liv fra de mange barer, caféer og restauranter. En tur ud i nattelivet kan være den perfekte afslutning på en god dag, og et godt bud er at starte på cocktailbaren TERRASSEN, som er et overdækket bindeled mellem Café Gran og Møhr Steakhouse.

Har du til gengæld lyst til mere kultur, er der mange andre muligheder. Horsens har en lang tradition som oplevelsesby, og der er ofte koncerter og arrangementer rundt omkring i byen, så husk at tjekke kalenderen. Tag til koncert, comedy eller teaterforestilling i Horsens Ny Teater, oplev spændende kunstnere i Kulisselageret, eller hvad med intimkoncert hos Børsen?

Se også: Natteliv i Horsens

Fald i søvn bag tremmer

Celle i SleepIn Fængslet

Når trætheden til sidst viser sit sløve ansigt, er der heldigvis rig mulighed for overnatning i Horsens. Tør du overnatte i en fængselscelle? I SleepIn FÆNGSLET får du ikke bare en god seng at sove i samt lækkert renoverede toilet- og badefaciliteter (plus en morgenmadspose to go), men en autentisk og anderledes oplevelse, der åbner op for refleksion og sætter dit eget liv i perspektiv.

SleepIn er indrettet i fængslets gamle sygeafdeling, og stemningen sidder stadig i murene, i tremmedørene, i radioen, der stadig virker, og i graffitien på væggen malet af tidligere indsatte. I øvrigt er fængselsfilmen R med Pilou Asbæk i hovedrollen optaget bag murene. Hvis hotellet skal være mere end bare et sted at sove, så må du ind og ruske tremmer. Er det til gengæld vigtigere med eget bad og morgenmadsbuffet, kan vi anbefale Hotel Opus Horsens eller Scandic Bygholm Park Hotel.

Se også: Find det rette sted at sove i Horsens

Pres den sidste saft og kraft ud af mini-ferien

Er der tid til lidt mere, inden dagligdagen kalder? Så må du ikke gå glip af en tur i Fængselsmuseet.

FÆNGSLET, som siden 2012 har fungeret som kulturinstitution og fængselsmuseum, rummer et unikt indblik i livet som indsat. Det er en overvældende oplevelse at se celler, gange, kirke, besøgsrum og sygeafdeling stå præcist, som da fængslet lukkede i 2006 og (bogstaveligt talt) følge i en fanges fodspor.

Som besøgende vælger du en identitet fra en konkret fange eller fængselsbetjent, hvilket gør formidlingen både vedkommende, oplysende og ekstremt personligt. FÆNGSLETs fængselsmuseum er faktisk en af de helt store must sees i Horsens, så hvis du ikke når det i denne omgang, må du jo snart komme tilbage igen.

Se også vores guide til 48 timer i Horsens.