Gem til din tur
Starttidspunkt 31. juli 2019
10:00
I samarbejde med KultuNaut Leveres i samarbejde med Kultunaut

På tur til Vorsø i Horsens Fjord – et af Danmarks mest specielle naturfredningsområder. Kun her er naturen helt enerådende, og det er lig med store oplevelser.
Sommerture til Vorsø
Onsdag: den 17. juli, 31. juli, begge dage kl. 10-14.

Kun på Vorsø er naturen helt overladt til sig selv – uanset hvad. Mærk hvad det betyder, når den rene naturtilstand indfinder sig. Det bliver sine steder helt overvældende: Det larmer og stinker som i en stald, og der er så meget liv, at kontrasten til agerlandet på den anden side af vadegrunden bliver udtalt.

En fredet ø

Baggrunden for det hele er, at Vorsø i 1928 blev købt af Københavns Universitet. Pengene kom fra en fond efter den afdøde videnskabs- og naturfredningsmand, Herluf Winge. Universitetet købte Vorsø med henblik på totalfredning af øen, så naturtilstanden gradvist kunne indfinde sig. Forskerne var nemlig interesserede i at finde ud af, hvordan dyre- og planteliv udvikler sig, når menneskets ikke griber ind. 50 år senere fik også den sidste del af den 62 hektar store ø fred. Her var indtil da blev drevet landbrug, og det betyder at naturens indtog nu kan iagttages i to etaper. Øen er således et slags levende laboratorium for forskerne, som stadig kommer til Vorsø, der normalt er lukket for offentligheden.

Havørnens og skarvernes rige

Både dyre og plantelivet er langt rigere på Vorsø end andre steder, hvor vi mennesker styrer, regulerer og dominerer. Et godt eksempel er sommerfuglene. Dem er 350 forskellige slags af på Vorsø. Mere synlige er fuglene, hvoraf hele 50 arter yngler. Mest kendt er den forkætrede skarv, som øen i den grad blev forbundet med i 1990erne, da kolonien nåede op på 5000 ynglepar. Nu er antallet reduceret til nogle få hundrede, men de sidste ihjel-skidte træer står stadig som monumenter over koloniens storhedstid. Også fiskehejrerne og rågerne har imponerende kolonier på Vorsø. Den seneste ynglefugl på øen er også den mest respektindgydende. Det er nu ottende år, at havørnene bor og yngler på øen. Det er en fantastisk historie om havørnene. Efter at have været væk fra øen siden 1880erne er den nu tilbage på øen som ynglefugl. Den imponerende rede genbruges, og i år har havørnene igen formået at opfostre en unge.

Her i juli og august kan vi være heldige at se ørnene.

Husk tilmelding

For at komme til Vorsø må man vade fra Brigsted nær Søvind. Vadeturen på en lille kilometer er en del af oplevelsen, og her i sommeren er vandet ikke længere koldt, men medbring vades, hvis du er kuldskær. Turen kan være anstrengende afhængig af tidevandet/vandstanden og anbefales ikke til børn under ti år. Der er et begrænset deltagerantal, og der plejer at være rift om pladserne, så husk tilmelding til Odder Museum.

Glæd jer til en dejlig tur til Vorsø og husk madpakke og kaffe.

Tilmelding og information: Odder Museum tlf.: 86 54 01 75 i åbningstiden, senest dagen inden turen.

Mødested: Horsens Fjord, Vorsøvej syd for Søvind ved Brigsted.

Husk: Kikkert og gummistøvler/høje støvler/langærmet bluse/jakke til at gå rundt på øen med –

her er brændenælder og masser af myg!

Turledere: Jens Gregersen, Vorsø og Odder Museum.

Pris: 200 kr. pr. person.

Entré: 200 kr. pr. person

Sted

Vorsø

Vorsøvej 30, Søvind, 8700 Horsens

GPS

55.8774, 10.0102

Vis vej

Tid

31. juli 2019
kl. 10-14

I samarbejde med KultuNaut Leveres i samarbejde med Kultunaut